Bogactwo Kaw

Tanzania AA Ngila Estate | Arabica | Kawa ziarnista

Specyfikacja

  • Body:

    bogate

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    ziarnista 100% arabica

  • Gatunek kawy:

    100% arabica

  • Moc:

    średnia

  • Kwasowatość:

    średnia

  • Aromat:

    owoce, wanilia, czekolada

  • Smak:

    intensywny z pikantną nutką

  • Plantacja/Region:

    Moshi

  • Nadaje się do:

    AeroPresu, Chemexu, French Presu

Cena

40,50 zł

Waga produktu

Tanzania AA Ngila Estate | Arabica | Kawa ziarnista

  • Co wyróżnia kawę Tanzania AA Ngila Estate ?

    Największe tropikalne jezioro świata, wulkany i pokryty śniegiem szczyt Kilimandżaro. Jak widać, kawa z Tanzanii dojrzewa w bajecznych plenerach. Smak jej dużych ziaren jest równie niezwykły jak tereny, na których znajdują się plantacje krzewów kawowych...

     

    Musisz mieć tę kawę arabica, jeśli...

     - masz ochotę na espresso z ziaren zbieranych nieopodal afrykańskich śniegów Kilimandżaro;
     - lubisz poranną kawę, która delikatnie wprowadzi Cię w dobry nastrój;
     - szukasz gatunku kawy ziarnistej o lekkiej goryczce, małej kwaskowatości i orzechach włoskich subtelnie pobrzmiewających w tle;

     

    Gdzie rośnie kawa Tanzania AA Ngila Estate ?

    Ta niezwykle łagodna kawa powstaje w miejscu pełnym kontrastów. W kraju, w którym gorące tereny sąsiadują ze zaśnieżonymi szczytami gór, a suche, afrykańskie powietrze nawilżane jest przez jedne z największych jezior świata.
    Plantacja o nazwie Ngila Estate znajduje się na wysokości ponad półtora kilometra nad poziomem morza, w okolicach, w których w przeszłości dochodziło do erupcji wulkanicznych. Gleba, która powstała dzięki temu, przepełniona jest składnikami odżywczymi, za którymi krzewy kawowca wręcz przepadają. Zdecydowana większość produkcji kawy w Tanzanii odbywa się na niewielkich plantacjach.

     

    Jak powstaje kawa arabica Tanzania AA Ngila Estate ?

    Skrót AA oznacza, że ziarna kawy są naprawdę dorodnych rozmiarów. Powszechnie sądzi się, że wielkość ziaren ma wpływ na smak naparu. Im większe ziarna, tym większa drzemie w nich pełnia smaków i aromatów.
    Kwiecień i maj to czas, kiedy ziarna tego gatunku kawy są zbierane, a następnie poddawane obróbce na mokro. Proces ten znakomicie wpływa na końcowy smak produktu. To dość rzadko stosowana technika, ponieważ wiele miejsc w Afryce boryka się z problemem niedoboru wody. Na szczęście Tanzania jest krajem, w którym zjawisko to nie występuje. Ziarna po umyciu suszone są na słońcu.

     

    Co zawiera filiżanka kawy ziarnistej Tanzania AA Ngila Estate ?

    Już sama świadomość tego, skąd pochodzi ten gatunek kawy, może powodować lekki zawrót głowy. Wystarczy wyobrazić sobie bajeczne plenery afrykańskie, olbrzymie, pełne życia jeziora, które odkrywali romantyczni awanturnicy i podróżnicy w XIX wieku i potężne Kilimandżaro majaczące gdzieś w tle, by filiżanka popołudniowej kawy Tanzania Ngila Estate stała się rytuałem niemalże magicznym.
    Kawa Tanzania AA to prawdziwa kwintesencja delikatności. Jakby chciała nam powiedzieć: spokojnie, delektuj się powoli każdym łykiem, odkrywaj delikatne nuty orzechów, pieść swoje zmysły goryczką i... ciesz się tą chwilą.

    .

     

    Dlaczego warto wybrać nasz Sklep Internetowy z kawą ?

     - kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
     - po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.