Bogactwo Kaw

Papua Nowa Gwinea Girambin AA | Arabica | Kawa ziarnista

Specyfikacja

  • Body:

    średnie

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    ziarnista

  • Gatunek kawy:

    arabika

  • Kwasowatość:

    średnia

  • Smak:

    jabłka, owoce leśne

  • Plantacja/Region:

    Kudjip, prowincja Jiwaka

  • Nadaje się do:

    Ekspresu, Kawiarki

Cena

18,40 zł

Waga produktu

Papua Nowa Gwinea Girambin AA | Arabica | Kawa ziarnista

  • Papua Nowa Gwinea Girambin AA - kawa ziarnista

    Papua Nowa Gwinea Girambin AA to rzadko spotykana w Polsce kawa ziarnista o doskonałych walorach smakowych. Uprawiana wysoko, w czystym górskim środowisku, oszałamia bogatym aromatem.

    Papua Nowa Gwinea Girambin - młodsza siostra Jamajki Blue Mountain

    Kawa do Papui Nowej Gwinei przywędrowała z Jamajki. Kawowce w tym wyspiarskim kraju, są więc siostrzanymi roślinami dla cenionej przez koneserów na całym świecie odmiany Blue Mountain.

     

    Jest to wyjątkowe miejsce na kawowej mapie świata, ponieważ doskonała odmiana sadzonek trafiła do czystego, wysokogórskiego i tropikalnego środowiska. Warunki klimatyczne w Papui Nowej Gwinei sprzyjają uprawie kawowca, podobnie jak żyzne, wulkaniczne gleby. Dodając do tego niewielką możliwość dostępu do środków ochrony roślin i pestycydów, mamy warunki idealne do wzrostu kawy w ekologicznych warunkach.

     

    Warto pamiętać, że nawet jeśli kawa z tego egzotycznego kraju nie jest certyfikowana jako organiczna i tak uprawiana jest w ekologiczny sposób, co tylko zwiększa jej jakość.

     

    Ponadprzeciętne ziarno, ponadprzeciętny smak

    Ziarno, które oferujemy w naszym sklepie internetowym pochodzi z plantacji Girambin. To kawa, która jest trudno dostępna, dlatego też spróbowanie jej to prawdziwa gratka dla koneserów czarnego naparu.

     

    Jest to ziarno o ponadprzeciętnej wielkości oznaczanej symbolem AA, co wskazuje na to, że są to najdorodniejsze owoce kawowca, które możemy znaleźć w tym miejscu. Kawa ta rośnie na wulkanicznej glebie, dzięki czemu charakteryzuje się przyjemną, rozwijającą się kwasowością. Aromaty, które w niej wychwycimy to przede wszystkim czyste smaki jabłka, owoców leśnych, brzoskwiń i moreli.

     

    Zaparz tak, jak lubisz

    Profil smakowy Papua Nowa Gwinea Girambin AA powoduje, że jest to idealna propozycja do sporządzenia espresso. Przyjemna kwasowość i delikatne, owocowe smaki, nie będą potrzebowały mleka, aby wydobyć pełnię smaku.

     

    Metoda parzenia, którą wybierzemy, nie ma aż tak wielkiego znaczenia, ponieważ w każdej odsłonie kawa ta zaprezentuje nam inne, aczkolwiek równie ciekawe oblicze. Najlepiej jej odkrywanie rozpocząć w ciśnieniowym ekspresie kolbowym, aby przejść do metod alternatywnych, porównać efekt i wybrać ten, który uznamy za najlepszy dla nas.

     

    Jest to jednorodna, 100-procentowa Arabika o niskiej zawartości kofeiny, która jest idealnym towarzyszem pracy, spotkań towarzyskich, czy chwil relaksu, bez względu na porę dnia, w której ją zaparzymy.