Bogactwo Kaw

Indonezja Mandheling Grade 1 | Arabica | Kawa mielona

Specyfikacja

  • Body:

    pełne

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    mielona

  • Gatunek kawy:

    100% arabica

  • Moc:

    średnia

  • Kwasowatość:

    niska

  • Aromat:

    lekko ziemisty

  • Smak:

    Ziołowy, czekoladowy, lekko pikantny

  • Plantacja/Region:

    West-Central Sumatra, Aceh

  • Nadaje się do:

    AeroPresu, Chemexu, Dripa, French Presu, Kawiarki

Cena

30,20 zł

Waga produktu

Grubość mielenia

Indonezja Mandheling Grade 1 | Arabica | Kawa mielona

  • Co wyróżnia kawę Indonezja Mandheling Grade 1 ?

    Powiedz mi, kto cię lubi, a powiem ci kim jesteś. Tak się składa, że głównymi odbiorcami tego gatunku kawy są Japończycy oraz Niemcy – klienci nad wyraz wymagający...

     

    Musisz mieć tę kawę arabica, jeśli...

     - lubisz kawę mocno pobudzającą i dodającą wigoru;
     - szukasz kaw ziarnistych o niewielkiej kwaskowatości;
     - masz ochotę na gorzką czekoladę nadziewaną orzechami, z nutami orientalnych przypraw;
     - chcesz spróbować jak smakuje kawa ziarnista obrabiana w nietypowy sposób;

     

    Gdzie rośnie kawa Indonezja Mandheling Grade 1 ?

    Indonezja to ponad 17 tysięcy wysp zamieszkanych przez około 300 grup etnicznych, które posługują się niemal 600 językami i dialektami. To także gorący, tropikalny klimat i mnóstwo wulkanów. Te ostatnie mają ogromne znaczenie dla plantacji kawy, ponieważ gleba wulkaniczna nasycona jest minerałami i odżywczymi składnikami niczym ciasto drożdżowe rodzynkami i bakaliami.
    Pierwsze sadzonki kawy przewędrowały na terytorium dzisiejszej Indonezji w XVII wieku z Jemenu. Prezentowany gatunek uprawiany jest na jednej z najbardziej znanych indonezyjskich wysp – Sumatrze, w rejonie Padang. Plantacje znajdują się na wysokości 1100-1300 metrów nad poziomem morza.

     

    Jak powstaje kawa arabica Indonezja Mandheling Grade 1 ?

    Ziarna tego gatunku kawy dojrzewają przez 9 miesięcy w ekologicznych warunkach. W czasie pory suchej – owoce kawowca schną, zaś w porze deszczowej – nasycają się tropikalną wilgocią. Na szczególną uwagę zasługuje proces obróbki. Po wysuszeniu całych owoców, skórki i miąższ poddawane są oczyszczającej kąpieli w zimnej wodzie.
    Dzięki przedłużeniu okresu, w którym ziarno styka się z owocnią – ziarno wypełnia się bogactwem różnego rodzaju substancji organicznych, co przekłada się na niezwykły smak produktu finalnego.

     

    Co zawiera filiżanka kawy ziarnistej Indonezji Mandheling Grade 1 ?

    Przede wszystkim dawkę kofeiny, która skutecznie dodaje energii na wiele godzin. Oczywiście, to tylko efekt uboczny picia każdego gatunku kawy. Tym, co wyróżnia i odróżnia od siebie ziarna z różnych plantacji, regionów i kontynentów, są doznania zmysłowe: smakowe i zapachowe.
    W przypadku kawy Indonezja Sumatra Mandheling, która oznaczona jest symbolem Grade 1 (najwyższa jakość produktu), możemy liczyć na mocny akcent czekoladowy, nuty przypraw, drewna, karmelu i orzechów. Do tego niewielka kwaskowatość, która pozwala wspaniale wybrzmieć wyżej wspomnianym smakom.

     

    Dlaczego warto wybrać nasz Sklep Internetowy z kawą ?

     - kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
     - po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.