Kolumbia klasyfikuje się – tuż za Brazylią – jako drugi największy producent kawy na świecie. Jednak to właśnie w kraju Pabla Escobara produkuje się najlepszą jakościowo kawę arabikę. Dowodem może być chociażby eksport 12,5 mln worków ziarna rocznie.
Kolumbia Excelso zdecydowanie największym zainteresowaniem cieszy się wśród mieszkańców USA. Popyt na kawy kolumbijskie wśród Amerykanów sprawia, że to właśnie tam przypada połowa transportu. Na kolejnych pozycjach plasują się Niemcy, Japonia i Włochy.
Uprawa kawowca w Kolumbii jest więc ważna zarówno dla światowego rynku kawy, jak i gospodarki tego kraju. Plantacje kolumbijskiej kawy zatrudniają bowiem blisko 580 tysięcy rolników. Pracownicy zrzeszeni są w Federacji Kawy Kolumbijskiej, która dba o jakość ziaren od ponad 60 lat.
Krzewy kawowca odmiany Excelso najlepiej czują się na dużych wysokościach. Tam, gdzie jest czyste powietrze – wolne od pestycydów i zanieczyszczeń. Rosną na wysokości około 1700 m n.p.m., a niektóre gatunki sadzone są nawet powyżej 2000 m n.p.m.
Większość kaw kolumbijskich obrabiana jest na mokro (washed). Wisienki po zerwaniu trafiają do urządzenia zwanego depulperem – ogromnej, mechanicznej tarki, która ściera miąższ z ziaren. Następnie ziarna z resztką miąższu trafiają do basenów. Spędzają tam określony czas, dzięki czemu są dokładnie umyte i pozbawione brudnych akcentów smakowych. Następnie lądują na specjalnych stołach lub betonie, gdzie się suszą.
To właśnie ta metoda pozwala bawić się profilem smakowym kawy, a odpowiednie wypalenie ziarna wydobywa z ziarna idealnie zbalansowany smak. Efektem jest kawa o niskiej kwasowości i wyraźnej słodyczy.
Wszechstronność kawy mielonej Kolumbia Excelso sprawia, że spodoba się ona niemal każdemu. Ma smak uniwersalny, zbalansowany i o wyważonej kwasowości. Napar możemy wypić w formie espresso, nawet późnym popołudniem, ponieważ jest to kawa o niskiej zawartości kofeiny.
Nuty smakowe tego ziarna komponują się również ze spienionym mlekiem. To pozwala na przygotowanie cappuccino oraz flat white na bazie Kolumbia Excelso. Zmieloną kawę można wsypać bezpośrednio do filiżanki i zaparzyć tradycyjnie. Najlepszy smak wydobędzie jednak maszyna, ponieważ jest do doskonała kawa mielona do ekspresu kolbowego lub kawiarki.