Bogactwo Kaw

Kolumbia Excelso | Arabica | Kawa mielona

Specyfikacja

  • Body:

    pełne

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    mielona 100% arabica

  • Gatunek kawy:

    arabica

  • Moc:

    średnia

  • Kwasowatość:

    niska

  • Aromat:

    czysty

  • Smak:

    czekolada, karmel, czarna porzeczka

  • Plantacja/Region:

    Kolumbia

  • Nadaje się do:

    AeroPresu, Chemexu, French Presu, Ekspres ciśnieniowy, Ekspres kolbowy, Kawiarka

Cena

19,40 zł

Waga produktu

Grubość mielenia

Kolumbia Excelso | Arabica | Kawa mielona

  • Mówisz „Kolumbia” i myślisz „liście koki”? Kawy rośnie tu zdecydowanie więcej. Excelso zaś oznacza z łaciny „wspaniała”. Co sprawia, że Kolumbia Excelso uznawana jest za jedną z najwyższej jakości szerokodostępnych odmian kawy mielonej typu arabika na świecie?

     

    Kawa mielona Kolumbia Excelso – smak, który cieszy miliony 

    Kolumbia klasyfikuje się – tuż za Brazylią – jako drugi największy producent kawy na świecie. Jednak to właśnie w kraju Pabla Escobara produkuje się najlepszą jakościowo kawę arabikę. Dowodem może być chociażby eksport 12,5 mln worków ziarna rocznie.

    Kolumbia Excelso zdecydowanie największym zainteresowaniem cieszy się wśród mieszkańców USA. Popyt na kawy kolumbijskie wśród Amerykanów sprawia, że to właśnie tam przypada połowa transportu. Na kolejnych pozycjach plasują się Niemcy, Japonia i Włochy.

    Uprawa kawowca w Kolumbii jest więc ważna zarówno dla światowego rynku kawy, jak i gospodarki tego kraju. Plantacje kolumbijskiej kawy zatrudniają bowiem blisko 580 tysięcy rolników. Pracownicy zrzeszeni są w Federacji Kawy Kolumbijskiej, która dba o jakość ziaren od ponad 60 lat.

     

    Kolumbijska mokra robota 

    Krzewy kawowca odmiany Excelso najlepiej czują się na dużych wysokościach. Tam, gdzie jest czyste powietrze – wolne od pestycydów i zanieczyszczeń. Rosną na wysokości około 1700 m n.p.m., a niektóre gatunki sadzone są nawet powyżej 2000 m n.p.m.

    Większość kaw kolumbijskich obrabiana jest na mokro (washed). Wisienki po zerwaniu trafiają do urządzenia zwanego depulperem – ogromnej, mechanicznej tarki, która ściera miąższ z ziaren. Następnie ziarna z resztką miąższu trafiają do basenów. Spędzają tam określony czas, dzięki czemu są dokładnie umyte i pozbawione brudnych akcentów smakowych. Następnie lądują na specjalnych stołach lub betonie, gdzie się suszą.

    To właśnie ta metoda pozwala bawić się profilem smakowym kawy, a odpowiednie wypalenie ziarna wydobywa z ziarna idealnie zbalansowany smak. Efektem jest kawa o niskiej kwasowości i wyraźnej słodyczy.

     

    Kawa mielona Kolumbia Excelso powinna być w każdym domu

    Wszechstronność kawy mielonej Kolumbia Excelso sprawia, że spodoba się ona niemal każdemu. Ma smak uniwersalny, zbalansowany i o wyważonej kwasowości. Napar możemy wypić w formie espresso, nawet późnym popołudniem, ponieważ jest to kawa o niskiej zawartości kofeiny.

    Nuty smakowe tego ziarna komponują się również ze spienionym mlekiem. To pozwala na przygotowanie cappuccino oraz flat white na bazie Kolumbia Excelso. Zmieloną kawę można wsypać bezpośrednio do filiżanki i zaparzyć tradycyjnie. Najlepszy smak wydobędzie jednak maszyna, ponieważ jest do doskonała kawa mielona do ekspresu kolbowego lub kawiarki.