Bogactwo Kaw

India Monsooned Malabar AA | Arabica | Kawa ziarnista

Specyfikacja

  • Body:

    pełne

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    ziarnista 100% arabica

  • Gatunek kawy:

    arabica

  • Moc:

    średnia

  • Kwasowatość:

    niska

  • Aromat:

    dymisty; karmel, czekolada

  • Smak:

    ziemisty, dymisty, gorzka czekolada, orzech włoski

  • Plantacja/Region:

    Karnataka, Western Ghats

  • Nadaje się do:

    Chemexu, Kawiarki, Ekspresu, French Presu

Cena

30,50 zł

Waga produktu

India Monsooned Malabar AA | Arabica | Kawa ziarnista

  • Co wyróżnia kawę India Monsooned Malabar AA ?

    Kawa ta poddawana jest procesowi monsunowania. Przez kilkanaście tygodni jej ziarna smagane są wiatrami i deszczami monsunowymi. To, co dzieje się później, potrafi wprawić w zachwyt najbardziej wymagających koneserów małej czarnej...

     

    Musisz mieć tę kawę arabica, jeśli...

     - chcesz zobaczyć z bliska jedne z najbardziej niezwykłych ziaren kawowych;
     - masz ochotę wyskoczyć na chwilę do krainy Orientu;
     - kochasz espresso z gęstą, obfitą cremą;
     - lubisz delektować się zapachem prażonych orzechów, karmelu oraz... tytoniu, którym nabijane są fajki;
     - intrygują Cię smaki o ziemistej nucie.

     

    Gdzie rośnie kawa Indie Monsooned Malabar AA ?

    Kawa na subkontynencie indyjskim znana jest od czterech stuleci. Początki uprawy dla celów komercyjnych datuje się na lata czterdzieste XIX wieku. Wtedy to brytyjscy kolonizatorzy zauważyli, że roślina ta ma w Indiach idealne warunki klimatyczne oraz glebowe. Postanowili więc wykorzystać ten fakt.
    Prezentowany gatunek uprawiany jest w regionie Malabar, znajdującym się południowo-zachodniej części Indii, w pasie wybrzeża Morza Arabskiego.

     

    Jak powstaje kawa arabica India Monsooned Malabar AA ?

    Z tym gatunkiem kawy wiąże się ciekawa historia. Otóż pierwsze transporty kawy z Indii płynęły przez kilka miesięcy do Europy. Kawa na statkach narażona była na działanie wody, która sprawiała, że nie tylko zmieniał się kształt, wielkość i kolor ziaren, ale przede wszystkim – smak.
    Obecnie, poprzez zabieg monsunowania próbuje się odtworzyć XIX-wieczne warunki. Proces ten przebiega w ciągu kilku-kilkanastu tygodni, podczas których ziarna składowane są w specjalnych magazynach i wystawiane na działanie monsunów (wiatru i deszczu).

     

    Co zawiera filiżanka kawy ziarnistej India Monsooned Malabar AA ?

    Zanim przejdziemy do tego, co na Ciebie czeka w filiżance kawy – krótkie wyjaśnienie. Oznaczenie AA używane jest wyłącznie w odniesieniu do ziaren najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanych, wręcz wzorcowych.
    Kawa ziarnista, o której mowa należy do najlepszych kaw indyjskich. Przygotuj się na intensywne wrażenia smakowe i zapachowe. Poznaj z bliska nuty kojarzące się z drewnem, tytoniem i prażonymi orzechami. Niezwykły sposób obróbki ziaren tej kawy, czasochłonny i pracochłonny to czynność, która finalnie przynosi znakomite rezultaty. Zresztą, opinie koneserów kawy doskonale to potwierdzają...

     

    Dlaczego warto wybrać nasz Sklep Internetowy z kawą ?

     - kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
     - po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.