Kenia AA Muchagara | Arabica | Kawa ziarnista

Body: lekkie
Profil palenia: średnie
Rodzaj: ziarnista 100% arabica
Gatunek kawy: arabica
Kwasowatość: niska
Smak: wyczuwalne nuty wiśni, owoców tropikalnych, marakuji, melona miodowego, ziół
Punktacja: 88
Nadaje się do: Drip, Chemex
0,00 zł
*
Dostępność
Wyślemy w 1-2 dni robocze
Koszt dostawy
9,99 PLN
Stałe rabaty
dla stałych klientów
Gwarancja świeżości
kawa świeżo palona

Kenia AA Muchagara 

Kenia AA Muchagara to jeden z najbogatszych bukietów smakowych i aromatycznych, jakie możemy znaleźć w kawach afrykańskich. Jest to kawa ziarnista jakości speciality, która zadowoli nawet bardzo wymagających koneserów kawy.

 

Kenia AA Muchagara - smak czysty jak kenijskie potoki

Muchagara to jeden z najstarszych ośrodków produkcji kawy w Kenii. Położony u stóp Mount Kenia - najwyższego szczytu kraju, który zaopatruje znaczną część Państwa w czystą, górską wodę, ma niesamowicie sprzyjające uprawie kawowca warunki.

Kawa rosnąca na wulkanicznych glebach, jest obrabiana na mokro wyłącznie z użyciem wody rzecznej. Później suszona jest na słońcu i starannie selekcjonowana. Kawa ziarnista proponowana przez naszą palarnie kawy to certyfikowany produkt speciality (poprawna jest także nazwa specialty), co oznacza że w bardzo obiektywnej ocenie, czyli tzw. cuppingu otrzymała powyżej 85 punktów na 100 możliwych.

 

Ponadprzeciętne ziarno, ponadprzeciętna jakość

Kenia AA Muchagara otrzymała we wspomnianym wyżej cuppingu 88 punktów. Oznaczenie AA wskazuje natomiast na ziarna ponadprzeciętnej wielkości. Zamknięte są w niej aromaty o niezwykle czystym smaku. W kawie tej odnajdziemy smaki wiśni, owoców tropikalnych, marakui i miodowego melona, które nieoczekiwanie splatają się z ziołowymi aromatami.

Z racji wzrostu na górskich, wulkanicznych glebach, kawa to odznacza się przyjemną kwasowością. Po zaparzeniu urzeka wspaniałym bukietem zapachowym, który czyni z jej picia prawdziwe święto. Ma niską zawartość kofeiny, dzięki czemu możemy się nią delektować przez cały dzień.

 

Odkrywaj jej smaki na wiele sposobów

Ziarno tak wysokiej jakości warto jest parzyć zgodnie z ulubionym rytuałem. Ponieważ smak tej kawy jest wielowymiarowy, polecamy picie naparu przyrządzonego za pomocą metod alternatywnych, w szczególności z dripa lub Chemexu.

Jeśli wolisz tradycyjne metody parzenia kawy, najlepiej sprawdzi się ciśnieniowy ekspres kolbowy lub kawiarka typu moka. Jest to kawa jednorodna, która nie potrzebuje mleka, jednak parzenie w ekspresie automatycznym także wydobędzie z niej pełnię smaku. Palona jest w stopniu średnim, co oznacza że będzie pokazywała swoje pozytywne walory bez względu na sposób przygotowania.

Bestsellery

Polecane kawy