Bogactwo Kaw

Kenia AA Gichathain | Arabica | Kawa ziarnista

Specyfikacja

  • Body:

    lekkie, delikatne

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    ziarnista 100% arabica

  • Gatunek kawy:

    100% arabica

  • Moc:

    średnia

  • Kwasowatość:

    średnia

  • Aromat:

    agrest, rabarbar

  • Smak:

    subtelna słodycz wanilii

  • Plantacja/Region:

    Nyeri

Cena

75,34 zł

Waga produktu

Kenia AA Gichathain | Arabica | Kawa ziarnista

  • Kenia Gichathaini

    Chciałbyś przekonać się o tym, jak smakuje kawa uprawiana na tropikalnych ziemiach Kenii? Sięgnij po soczyście owocową i orzeźwiającą kawę Kenya Gichathaini z regiony Nyeri. Już po pierwszym łyku poczujesz jak aromat agrestu i rabarbaru mieszają się z subtelną słodyczą wanilii. Po jednym łyku nie będziesz chciał sięgnąć po żadną inną.

    Kenia Gichathaini – speciality coffee

    Wśród afrykańskiej sawanny, świetlistych lasów podzwrotnikowych, w towarzystwie stromych gór i wulkanów, dojrzewają wiśnie, które w przyszłości mają wydać plon tak cenny dla ludzkości – ziarna kawy.

    Kenya Gichathaini pokazuje słodką i owocową twarz Kenii. Kawa charakteryzuje się lekkim body. Oznacza to, że jej konsystencja jest niezwykle delikatna. Chociażby po tym możemy poznać, że ta kawa należy do grupy topowych kaw specialty (poprawną nazwą jest również speciality). Rodzaje kaw, które można określić tym mianem, są najlepszymi przedstawicielami swojego gatunku. A to za sprawą metod produkcji i pozyskiwania ziarna. Dzięki alternatywnemu i nieprzemysłowemu podejściu możemy raczyć się filiżanką krystalicznie czystego i intensywnego naparu. Kenya Gichathaini może poszczycić się aż 88 punktami na 100 w skali stworzonej przez SCA (ang. Specialty Coffee Association) – organizację, która zrzesza prawdziwych ekspertów i admiratorów napoju z ziaren kawowca. Jeśli dostrzegliście napis specialty na opakowaniu kawy, to możecie być pewni, że za chwilę przeżyjecie prawdziwą symfonię smaku.

    Kenia Gichathaini – codzienny rytuał smaku

    Ziarna kawowca tego gatunku, uprawiane na wysokości 1600 - 1900 m n. p. m., zostały poddane obróbce metodą washed. Zakłada ona użycie znacznej ilości wody, by w efekcie otrzymać produkt pozbawiony jakichkolwiek skaz. Po mechanicznej obróbce w urządzeniach zwanych depulper, ziarna z resztkami miąższu trafiają do specjalnych basenów fermentacyjnych. Dzięki temu z powierzchni ziarna usuwa się nawet najdrobniejsze elementy miąższu. Potem następuje obfite płukanie.

    Dla wszystkich nas przyrządzanie, a potem picie kawy jest pewnym rytuałem. Dzięki zastrzykowi kofeiny odzyskujemy energię, by stawiać czoła kolejnym wyzwaniom. Liczymy czas filiżankami wypitej kawy. To ona stanowi oś spotkań z przyjaciółmi. Skoro ma ona dla nas taką wartość, to nie powinniśmy się ograniczać i zacząć korzystać z ziaren najwyższej jakości.