Bogactwo Kaw

Honduras Raul Manueles - El Bosque | Arabica | Kawa ziarnista

Specyfikacja

  • Body:

    pełne

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    ziarnista

  • Gatunek kawy:

    arabika

  • Kwasowatość:

    niska

  • Smak:

    wyczuwalne nuty konfitury z owoców leśnych, rodzynki, śliwki

  • Punktacja:

    88

  • Plantacja/Region:

    Chinacia

  • Nadaje się do:

    Drip, Chemex, French Press

Cena

37,00 zł

Waga produktu:

Honduras Raul Manueles - El Bosque | Arabica | Kawa ziarnista

  • Honduras Raul Manueles El Bosque

    Honduras Raul Manueles El Bosque to kawa ziarnista dla miłośników kaw dość słodkich, ale nie mdłych. Orzeźwiające aromaty śliwek i słodycz rodzynek tworzą zgrabny duet, który w tle ma jeszcze wiele do zaoferowania.

     

    Honduras Raul Manueles El Bosque - kawa ziarnista speciality

    Tym razem proponujemy kawową podróż do Hondurasu. W sercu Ameryki Środkowej możemy spotkać m. in. kawę ziarnistą Honduras Raul Manueles El Bosque, z którą łączy się równie ciekawy smak, co i historia.

    Walory tego ziarna z jakości speciality (specialty) zostały ocenione w cuppingu przez Q-graderów, czyli osoby zawodowo zajmujące się ocenianiem jakości kawy, na 88 na 100 możliwych punktów. Za liczbą tą kryje się pełne body z wyczuwalnymi nutami konfitur z owoców leśnych, rodzynek i śliwek. Kawa zbalansowana, ciekawa i przede wszystkim nieoczywista.

     

    Niepodważalna jakość tej kawy nie jest dziełem przypadku. Stoi za nią ponad pół wieku całkowitego zaangażowania w uprawę kawy wyjątkowego człowieka, którego imię nosi kawa, czyli Raula Manuelesa.

     

    Afrykańskie metody w Ameryce Środkowej

    Właściciel plantacji założył ją wraz z żoną jako 20-latek. Całe życie poświęcił kawie i udoskonalaniu metod jej obróbki.

    Na jego plantacji zbieracze kawy mają dwa worki - zbierają jednocześnie najdorodniejsze owoce, jak i te, które nie nadają się do dalszego przetworzenia. Pierwszą selekcję optyczną kawowe wisienki przechodzą zatem już podczas zbierania.

    Druga następuje podczas obróbki na mokro, która na plantacji w sercu Hondurasu odbywa się technikami zaczerpniętymi z krajów afrykańskich. Pomagają one posortować kawę podczas płukania tak, aby usunąć niedojrzałe, niepełnowartościowe ziarna.

    Selekcja najlepszych ziaren podkreślona jest paleniem w piecu bębnowym do stopnia średniego. Pozwala ono na wydobycie pełni naturalnego aromatu kawy, nie przytłaczając go zanadto. Niska zawartość kofeiny czyni z tej kawy idealnego towarzysza popołudnia

     

    Zaparz doskonałe espresso i americano

    Kawy speciality (specialty), co do zasady bardzo dobrze sprawdzają się przy alternatywnych metodach parzenia. Drip, Chemex, czy French Press pozwolą odkryć wielowymiarowy smak, jaki kryje się w ziarnach Honduras Raul Manueles El Bosque.

    Kawa ta jest jednak równie doskonałą bazą do stworzenia wspaniałego espresso lub americano w ekspresie ciśnieniowym.