Dlaczego kawie Indonesia Bali nadaliśmy nazwę Indonezyjski brylant ?
Bo tak rzadko spotykana, a zarazem tak perfekcyjna pod każdym względem kawa nie może być określana inaczej jak oszlifowany diament. Wystarczy mały łyk, by potwierdzić tę „jubilerską” ekspertyzę.
Dlaczego warto kupić tę kawę mieloną ?
- Bo to jedna z najbardziej subtelnych, a zarazem rzadkich arabik;
- Bo jej walory smakowe i zapachowe zdecydowanie warte są spróbowania;
- Bo jej niska kwasowość sprawia, że doskonale łączy się z innymi gatunkami kaw.
Gdzie rośnie kawa mielona Indonezja Bali ?
Choć Indonezja zajmuje wysokie, czwarte miejsce w produkcji kawy, to zdecydowana większość upraw skupiona jest na robuście. Arabika to zaledwie jedna czwarta produkcji. A kawa z Bali – to jedynie niewielki promil z całości. Wyspa ta leży w południowo-wschodniej części archipelagu. Plantacje znajdują się na płaskowyżu Kintamani, na sporej jak na warunki indonezyjskie wysokości, sięgającej nawet 1200 metrów nad poziom morza.
Czym zaskakuje ta niesamowita kawa ?
Delikatnością i wyrafinowaniem. Nuty czekoladowe i pikantnych przypraw doskonale komponują się z mocnym body i niewielką kwasowością. Jeśli szukacie arabiki uprawianej w rajskich warunkach, możecie być pewni, że odrobinę tego raju spotkacie w filiżance tego królewskiego naparu.
Jak powstaje kawa mielona arabica Indonesia Bali?
Ziarna, które zbierane są z wyjątkową pieczołowitością (to normalne, w końcu chodzi o indonezyjskie „czarne brylanty”, poddawane są następnie obróbce metodą na mokro. Mają do pokonania tysiące kilometrów, zanim trafią do filiżanek europejskich, w tym także polskich koneserów małej czarnej. To kawa dosłownie „z końca świata”.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.