Bogactwo Kaw

Kawa Robusta

Robusta – wyrazisty smak i aromat w połączeniu z delikatną pianką

Robusta to drugi na świecie gatunek kawy, który zajmuje około 30% globalnego rynku sprzedaży. Odkryta w XIX wieku, jest znacznie łatwiejsza w uprawie i bardziej odporna na szkodniki i choroby, co czyni ją zdecydowanie tańszą od obecnie bardziej popularnej arabici. Robusta to również moc, wyrazisty smak oraz podwójna dawka kofeiny.

Robusta – druga kawa na świecie

Choć szacuje się, że kawę robusta odkryto dopiero w XIX wieku w Afryce Zachodniej, ten gatunek kawy dość szybko znalazł zwolenników. Głównie ze względu na wyrazisty, bardziej ostry smak w porównaniu z arabicą oraz drzemiącą w ziarnach moc kofeiny.

Uprawa robusty na świecie

Uprawa jest stosunkowo prosta, dodatkowo krzewy uchodzą za bardziej odporne na wszelkiego rodzaju choroby i szkodniki.

 

Krzewy robusty znajdziemy na mniejszych wysokościach, mniej więcej od 200 do 900 m.n.p.m., przy średnich temperaturach 24-30 stopni Celsjusza. Niewątpliwą zaletę stanowi odporność na zmiany klimatyczne, krótszy okres wegetacji oraz większa wydajność w stosunku do arabici.

Czym różni się robusta od arabici?

Przede wszystkim charakterystycznym smakiem – ostrym i gorzkim, nieco cierpkim. Robusta to również zastrzyk kofeiny, ponieważ posiada jej cztery razy więcej niż arabica (1,8-4%). To idealna kawa dla fanów mocniejszych napojów typu espresso dzięki właściwościom pobudzającym.

 

O ile kawa robusta nie dysponuje tak wieloma wariacjami smakowo-zapachowymi jak arabica, o tyle podczas jej parzenia powstaje charakterystyczna pianka (crema), przez wielu wręcz uwielbiana. Dlatego też robusta często wykorzystywana jest do tworzenia mieszanek, aby połączyć najlepsze cechy wielu odmian kawy.

Jak smakuje robusta i dla kogo będzie odpowiednia?

Robusta jest nieco gorzkawa i ziemista. Pamiętajmy jednak, że na finalny smak wpływa przede wszystkim miejsce uprawy krzewów. W naszej ofercie znajdziesz m.in. kawy:

·         indyjskie, np. z wyczuwalnym aromatem ziół, goździków, kardamonu i orzechów, czego przykładem jest India Kaapi;

·         afrykańskie, o intensywnym smaku gorzkiej czekolady, tak jak Kamerun Grade 1;

·         azjatyckie, o bardzo intensywnym orzechowym aromacie oraz delikatnym smaku fistaszków i gorzkiej czekolady, którą poczujesz w Robusta Vietnam.

Zapoznaj się z pełną ofertą kaw robusta, dostępnych w ziarnach lub jako kawa mielona. Na pewno znajdziesz to, czego szukasz! Daj się pobudzić mocnym zastrzykiem kofeiny, a także otulić delikatną pianką. Odkryj, co drzemie w tych niepozornie małych ziarnach.