Bogactwo Kaw

Guatemala SHB Finca Bremen Organic | Arabica | Kawa ziarnista

Specyfikacja

  • Body:

    średnie

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    ziarnista 100% arabica

  • Gatunek kawy:

    100% arabica

  • Moc:

    średnia

  • Kwasowatość:

    średnia

  • Aromat:

    orzechowy

  • Smak:

    cynamon, wiśnia, gorzka czekolada

  • Plantacja/Region:

    Baja Verapaz

Cena

27,29 zł

Waga produktu

Guatemala SHB Finca Bremen Organic | Arabica | Kawa ziarnista

  • Guatemala SHB Finca Bremen Organic – organiczne ziarna kawy

    Kawy z Gwatemali słyną z wyjątkowej głębi smaku. Bogaty bukiet nut smakowych zachwyci Cię unikatowym połączeniem. W naszym asortymencie znajdziesz kawy ziarniste najwyższej jakości, sprowadzane od zaufanych producentów. Jedną z nich jest Guatemala SHB Finca Bremen Organic, którą wypalamy na miejscu w Cafe Cubo.

    Wyjątkowe ziarna kawy Guatemala Finca Bremen

    Kawa ta uzyskała oznaczenie SHB, co jest skrótem od angielskiego strictly hard beans. Oznaczenie to jest przyznawane rodzajom kawy z Kostaryki i Gwatemali, których ziarna dojrzewają na minimalnej wysokości 1200 m n.p.m. Zwykle kawa SHB charakteryzuje się większą gęstością i wyższą jakością smaku niż standardowe ziarna hard beans. Dlatego widząc oznaczenie SHB możesz mieć pewność, że wybierasz to, co najlepsze dla Twoich kubków smakowych. Tak duża wysokość umiejscowienia gwatemalskich upraw powoduje, że krzewy kawowca mogą korzystać bogactwa składników naturalnych żyznych gleb. Mikroklimat zboczy gór w Gwatemali jest specyficzny – panuje tam chłodnawa temperatura i wysoki poziom wilgotności. Jednak wbrew pozorom są to doskonałe warunki do uprawiania krzewów kawowca.

    Kawa ziarnista z ziem Gwatemali – Finca Bremen

    Finca Bremen to producent uprawy, która jest zlokalizowana w regionie Purulha, w Baja Verpaz. Właściciele uprawy mają już ponad 40-letnie doświadczenie, które łączą z innowacją technologiczną i gwatemalską tradycją uprawiania krzewów kawowca. Ziarna te są obrabiane metodą wet mill, co oznacza, że początkowo wykorzystuje się wodę do obróbki owoców kawowca. Na tym etapie oddzielana jest większość miąższu i łupina. Następnie ziarna są przenoszone do tak zwanego suchego młyna, gdzie dosłownie wysusza się ziarna. Wtedy pozbywamy się ostatnich resztek miąższu, a ziarna zyskują głębię smaku. W trakcie obróbki dokonuje się także naturalnej fermentacji, bez wykorzystania specjalnych urządzeń do usuwania miąższu. To między innymi dlatego oferowana przez nas Guatemala SHB Finca Bremen jest kawą organiczną i naturalną. Gatunek ten ma nuty i aromat czekolady i orzechów. Jest lekko ostry i ma łagodny poziom kwaskowatości. To doskonała propozycja dla tych, którzy poszukują nowych kawowych doznań. Sprawdź sam!