Dlaczego kawie Robusta Uganda nadaliśmy nazwę Afrykańska moc kofeiny?
Ponieważ wystarczy jeden łyk tej kawy, by przez nasze ciało przebiegł impuls nerwowy informujący wszystkie narządy: uwaga, przygotujcie się na potężną dawkę mocno energetyzującej kofeiny, prosto z serca Afryki. Cóż więcej można powiedzieć. Ta kawa naprawdę ma moc!
Dlaczego warto kupić tę kawę mieloną ?
- Bo ugandyjska robusta to klasa sama w sobie;
- Bo jej walory smakowe i zapachowe sprawiają, że dzień rozpoczęty tą robustą będzie czymś wyjątkowym;
- Bo spora zawartość kofeiny pomoże Ci zwalczyć poranny stan nieważkości;
- Bo jej rasowy, lekko „dymny” aromat to coś, co przyjemnie połechce Twoje zmysły.
Gdzie rośnie kawa Robusta Uganda ?
Najprościej mówiąc – w samym sercu Afryki, w Ugandzie. Krzewy kawy rosną tam bądź zupełnie naturalnie, bądź też na niewielkich plantacjach, głównie w zachodniej części kraju oraz w okolicach słynnego Jeziora Wiktorii. W przeciwieństwie do robusty uprawianej „na nizinach” w innych krajach, kawa ugandyjska dorasta na sporych wysokościach, sięgających nawet 1500 metrów nad poziom morza.
Jak powstaje kawa mielona Robusta Uganda ?
Ziarna tej kawy produkowane są przez niewielkie gospodarstwa rolne. Jest to o tyle ważna informacja, że dla sporej części ugandyjskiej populacji, wytwarzanie kawy jest podstawą egzystencji. Jeśli chodzi o kwestie techniczne, ziarna ugandyjskiej robusty przez lata obrabiane były metodą na sucho, suszone na słońcu itd. Natomiast w ostatnich latach pojawiała się praktyka obróbki na mokro.
Polecamy również inne gatunki kawy z Ugandy.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.