Burundi AA Umco | Arabica | Kawa ziarnista

Body: zbalansowane
Profil palenia: średni
Rodzaj: ziarnista 100% arabica
Gatunek: 100% arabica
Moc: średnia
Kwasowatość: niska, delikatna
Aromat: cytrusowy, orzeźwiający
Smak: słodka morela, delikatne nuty cytryny i pomarańczy
Plantacja/Region: prowincja Rumonge
31,85 zł
*
Dostępność
Wyślemy w 1-2 dni robocze
Koszt dostawy
9,99 PLN
Stałe rabaty
dla stałych klientów
Gwarancja świeżości
kawa świeżo palona

Burundi Umuco

To kawa, na jaką zawsze czekałeś. Burundi Umuco to niezwykła kawa z rejonów Afryki, w których swoje źródła ma wspaniała rzeka Nil. Żyzna ziemia Burundi wydaje ziarna kawowca o bogatym i złożonym smaku, który zaspokoi Twoją potrzebę kawowych doznań o najwyższym standardzie. Wulkaniczne podłoże ziemi jest idealnym podłożem dla upraw kawy Burundi Umuco.

Kuszące cytrusy w filiżance kremowego płynu Burundi Umuco

Kawa Burundi Umuco, której pełna nazwa to Burundi Umuco W’ikawa, ma niespotykane walory smakowe. Zaskoczy Cię cytrusowymi nutami ananasa i pomarańczy. Słoneczne ziemie Burundi pozwalają na uprawianie kawy Umuco W’ikawa – ziaren o subtelnie ostrym i jednocześnie lekko słodkim smaku. Już po pierwszym łyku będziesz chciał skosztować więcej, bo kawa Burundi Umuco to napój najlepszej jakości.

Ta wyjątkowa Arabika obrabiana jest metodą washed, co oznacza, że na początku mechaniczna tarka ściera miąższ z wisienek ziaren kawy. Następnie poddawane są one fermentacji pod ścisłą opieką specjalistów. Fermentacja sprawia, że z ziaren wyłącza się resztki miąższu. Do przeprowadzenia całego procesu używa się dużej ilości wody.

Dzięki metodzie washed kawa Burundi Umuco ma wyjątkowy, delikatny smak.

Burundi Umuco – złożony smak kawy z niewielkiego kraju

Burundi jest położone na granicy z Rwandą. Ten skromny kraj przez wiele lat cierpiał biedę, a produkcja rolna jest główną podporą jego gospodarki. Jedną z najistotniejszych w Burundi upraw jest właśnie kawa, której mieszkańcy kraju doglądają z należytą starannością i uwagą. Kawa Burundi Umuco zbierana jest ręcznie, by ludzkie oko i zręczne dłonie wybrały najlepsze z dostępnych ziaren.

Uprawa kawy w Burundi ma burzliwą historię. Sadzonki zostały przywiezione na tereny Afryki przez kolonizatorów, a dopiero w 1962 roku, po odzyskaniu niepodległości, uprawa kawy zaczęła przynależeć do sektora prywatnego. Przez lata rząd przejmował plantacje, a w 2009 roku kawa powróciła do prywatnych właścicieli upraw. To sprawiło, że gospodarka Burundi została ustabilizowana.

Skosztuj wyjątkowej kawy Burundi Umuco i daj się uwieźć jej smakowi.

Bestsellery

Ostatnio oglądane produkty