Kopi luwak | Arabica | Kawa ziarnista

Body: pełne
Profil palenia: średni
Rodzaj: ziarnista 100% arabica
Gatunek: 100% arabica
Moc: średnia
Kwasowatość: niska
Aromat: intensywny
Smak: złożony; gładki, ziemisty, słodki z nutą czekolady
Plantacja/Region: West Java
584,00 zł
*
Dostępność
Wyślemy w 3-4 dni robocze
Koszt dostawy
9,99 PLN
Stałe rabaty
dla stałych klientów
Gwarancja świeżości
kawa świeżo palona

Co wyróżnia kawę ziarnistą Kopi luwak ?

Jedyny w swoim rodzaju sposób produkcji. Ziarna są zjadane przez zwierzę o nazwie łaskun (w Indonezji nazywanym luwak). Po przejściu przez jego cały układ pokarmowy są następnie wydalane. Proces ten sprawia, że walory smakowe samych ziaren zmieniają się w diametralny sposób. A słowo „kopi”? To nic innego niż „kawa”.

 

Musisz mieć tę kawę, jeśli...

  • chcesz spróbować jednej z najdroższych kaw świata;
  • masz ochotę na kawę, która powstaje w zupełnie unikatowy sposób;
  • uwielbiasz kawę o wyjątkowym posmaku czekolady i karmelu;
  • chcesz napić się kawy kupowanej przez koneserów z Japonii i Stanów Zjednoczonych;
  • chcesz posmakować prawdziwego rarytasu produkowanego w niewielkich ilościach;

 

Gdzie rośnie kawa Kopi luwak ?

Ziarna tego przedziwnego gatunku kawy znaleźć można w Azji Południowo-Wschodniej. Jej „kolebką” jest Indonezja, a szczególnie wyspy Sumatra, Celebes i Jawa, ale coraz częściej na rynku pojawia się kopi luwak pochodzący z Filipin oraz Wietnamu. Warto dodać, że choć kopi luwak jest „wytwarzany” przez łaskuny, to nie jest on jedynym zwierzęciem odpowiedzialnym za produkcję tego specjału. Słonie, ptaki jacu oraz małpy bonobo to zwierzęta, z odchodów których pozyskuje się kawę kopi luwak (choć oczywiście w odniesieniu do nich nazwa „luwak” mija się nieco z prawdą).

 

Jak powstaje kawa Kopi luwak ?

To jedyna kawa, której ziarna są selekcjonowane przez… zwierzęta. Oczywiście mowa o oryginalnej kawie luwak, a nie tej pochodzącej z hodowli łaskunów. W naturze zwierzęta te same wybierają najbardziej okazałe i dojrzałe ziarna kawowca, zjadają je, trawią miękki miąższ, a resztę, czyli nasiona – wydalają. Pobyt owoców kawowca w układzie pokarmowym łaskunów sprawia, że ziarna tracą swoją gorycz, przechodzą proces fermentacji i zyskują nowy, łagodny aromat. Uwgaga dla tych, których może odstraszać nieco ten przedziwny proces produkcji kawy: ziarna są wyjątkowo starannie czyszczone, a następnie suszone i palone. Wszelkie standardy higieniczne są więc w pełni zachowane.

 

Czym zaskakuje filiżanka kawy Kopi luwak ?

Kopi luwak to kawa niezwykła. Najlepiej świadczą o tym opinie osób, które spróbowały tego specjału. Skala wrażeń zmysłowych podczas delektowania się tym gatunkiem kawy, jest niezwykle szeroka: od posmaku czekolady i karmelu, poprzez ziemistość, brak goryczy, aż po cytrusową cierpkość. Plus coś, czego nie da się opisać słowami, a związane jest lekką fermentacją ziaren poddanych enzymom trawiennym w żołądku łaskuna. Jednym słowem: wyjątkowy festiwal smaków.

 

Polecamy również inne gatunki kawy z Indonezji.

Dlaczego warto wybrać nasz Sklep Internetowy z kawą ?

 - kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
 - po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.

 

Klienci, którzy kupili ten produkt nabyli również:

Bestsellery

Ostatnio oglądane produkty