Bogactwo Kaw

Herbaty zielone

Herbata zielona to najzdrowsza propozycja dla smakoszy tego napoju. Przygotowywana jest na bazie tej samej rośliny co herbata czarna, biała czy czerwona. Jednak odmiana zielona nie zostaje poddana procesowi fermentacji. W szczególnych przypadkach proces oksydacji jest minimalny. Niezwłocznie po zerwaniu, listki się suszy, dzięki temu zachowują składniki mineralne i witaminy te same, które zawierałaby żywa roślina. Największymi producentami zielonej herbaty na świecie są: Chiny, Japonia i Wietnam. Jednak liderem w tym zestawieniu są nieprzerwanie Chiny.

Herbata zielona - odmiany chińskie.

Chińskie zielone herbaty dzielą się na prowincje z których pochodzą. I tak na przykład herbata zielona Grunpowder pochodzi z prowincji Zhejiang. Listki w tej mieszance są zwinięte w malutkie kulki przypominające proch strzelniczy. Podczas zaparzania listki rozwijają się, a napar uzyskuje mocny i cierpki smak. Kolejną odmianą chińskiej zielonej herbaty jest Sencha, która jest jedną z najpopularniejszych zielonych herbat na świecie. Listki herbaciane zbierane są wczesną wiosną dzięki temu konsumenci zyskują smak bardziej zdecydowany, a duża zawartość teiny zawarta w młodych liściach będzie miała działanie bardziej pobudzające od tych z późniejszych zbiorów. Odmianą późnych zbiorów jest Bancha. Powstaje z tych samych krzewów co Sencha, jednak jej zbiory odbywają się latem, jesienią, a nawet zimą. Listki w późniejszym okresie stają się grubsze, bardziej dojrzałe i zawierają mniej kofeiny i tanin, dzięki temu herbata jest delikatniejsza i idealnie nadaje się także dla dzieci.