Jej cechą charakterystyczną jest niewielka kwasowość. Z kolei jej subtelna cielistość bardzo przypomina tę znaną z innego etiopskiego gatunku kawy – Harrar Longberry. Nie można zapominać także o typowym dla kaw z tego kraju aromacie kwiatowym. Jest on tutaj również dostrzegalny, choć nie występuje tak intensywnie jak u innych kaw z tej części Afryki.
Plantacje kawy Etiopia Lekempti usytuowane są w zachodnich regionach kraju (Ghimbi oraz Wollega) i położone są na wysokości pomiędzy 1600 a 2100 metrów nad poziomem morza. To idealne miejsce dla uprawy kawy organicznej, ponieważ spora wysokość sprawia, że środki ochrony roślin przed chorobami – tracą tutaj praktycznie rację bytu. Również warunki glebowe są wręcz idealne dla upraw kawowca, co nie może dziwić, ponieważ bądź co bądź – jesteśmy w kolebce kawy.
Ziarna tej etiopskiej arabiki zbierane są ręcznie. Obrabiane metodą na mokro. Tym jednak, co zasadniczo wpływa na jakość finalnego surowca jest dbałość o każdy z etapów przetwórstwa: staranne zbieranie oraz wyjątkowo skrupulatna selekcja ziaren. W efekcie dostajemy kawę o najwyższych parametrach.
Przede wszystkim swoją delikatnością. Etiopia Lekemtpi nie szokuje zmysłów smaku i węchu, nie uderza na nie z ogromną siłą. Wręcz przeciwnie – subtelnie, acz skutecznie uwodzi je swoimi kwiatowowymi i owocowymi walorami. Zupełnie jakby doskonale znała swoją wartość i w związku z tym nie musiała się uciekać do tanich sztuczek, by zdobyć serca koneserów kawowego naparu.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.