Bogactwo Kaw

Kostaryka Gonzalo Hernandez | Arabica | Kawa mielona

Specyfikacja

  • Body:

    aksamitne

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    mielona 100% arabica

  • Gatunek kawy:

    100% arabica

  • Moc:

    średnia

  • Plantacja/Region:

    La Amistad

Cena

189,12 zł

Kostaryka Gonzalo Hernandez | Arabica | Kawa mielona

  • Kostaryka Gonzalo Hernandez

    Chciałbyś się znaleźć w ogrodzie botanicznym pielęgnowanym z należytą starannością, gdzie w jak najlepszych warunkach rosną krzaki kawowca? Jeśli tak, to wystarczy, że wychylisz filiżankę kawy Kostaryka Gonzalo Hernandez, a przeniesiesz się na ekologiczną plantację Coffea Diversa Gonzalo Hernandeza – wyrafinowanego entuzjasty kawowego naparu. To tam, schowane na obrzeżach międzynarodowego rezerwatu leśnego La Amistad, rozkwitają rurkowate liście kawowca. Wieloletnie doświadczenie formalne Hernandeza, jak i to zbierane podczas obserwacji wzrostu drzewek, pozwoliło mu opracować strategię, która za każdym razem daje kawę najwyższej jakości.

    Kostaryka Gonzalo Hernandez – specialty coffee

    Kostaryka Gonzalo Hernandez to kawa należąca do grupy kaw najwyższej jakości, tzw. speciality (poprawną nomenklaturą jest także specialty). Według standardów SCA (ang. Speciality Coffee Association – niezrównanych ekspertów w dziedzinie kawiarskiej teorii i praktyki) przyznano tej kawie aż 88.25 punktów na 100. Najwyższa jakość kawy jest zdeterminowana podejściem właścicieli Coffea Diversa. Dla nich kawa jest jedną z najważniejszych aktywności życiowych. Biorą oni pod uwagę szereg połączonych i wpływających na siebie czynników, by otrzymać ziarno najwyższej próby. Aby kawa w naszej filiżance wyróżniała się aksamitną konsystencją i niezrównanym smakiem, trzeba w odpowiednim czasie zebrać jej wiśnie. Zbyt wczesne lub późne zbiory mogą osłabić smak pozyskanej w późniejszych procesach, kawy. Pijąc Kostaryka Gonzalo Hernandez, możesz mieć pewność, że w Twoim kubku znalazło się 100% dojrzałych ziaren. Ponadto ważna jest metoda obróbki ziarna. W tym przypadku została zastosowana tzw. washed, czyli metoda polegająca na użyciu bardzo dużej ilości wody. Kawa jest sortowana ręcznie, by wprawne ludzkie oko mogło zauważyć nawet niewielką niedoskonałość. Dzięki racjonalnemu przetwarzaniu smak kawy jest jak najbliższy smakowi naturalnemu.