Bogactwo Kaw

Etiopia Kilenso Mokonisa Bildimoo | Arabica | Kawa ziarnista

Specyfikacja

  • Body:

    pełne

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    ziarnista 100% arabica

  • Gatunek kawy:

    arabica

  • Kwasowatość:

    średnia

  • Smak:

    kwiaty, skórka cytrynowa, ananas, owoce pestkowe, białe wino

  • Punktacja:

    88.75

Cena

48,25 zł

Waga produktu:

Etiopia Kilenso Mokonisa Bildimoo | Arabica | Kawa ziarnista

  • Etiopia Kilenso Mokonisa Bildimoo - kawa ziarnista

    Kawa ziarnista Etiopia Kilenso Mokonisa Bildimoo to rzadka okazja, kiedy możemy spróbować kawy po tzw. obróbce miodowej. Wydobywa ono z etiopskiej kawy więcej słodyczy i owocowych smaków niż popularniejsze oddzielenie ziarna od miąższu przy pomocy wody.

     

    Ethiopia Kilenso Mokonisa Bildimoo - inne spojrzenie na kawy afrykańskie

    Metoda obróbki kawy to jeden z najważniejszych elementów mających wpływ na finalny smak, który trafi do naszej filiżanki. Najrzadziej spotykaną jest tzw. metoda miodowa (honey), która jest bardzo wymagająca dla plantatorów. Efekt jest jednak wart zachodu, ponieważ przygotowane w ten sposób ziarno z Etiopii to zaskakująca propozycja smakowa.

    Na czym polega? To połączenie pozostałych metod, czyli obróbki na sucho (natural) i na mokro (washed). Wisienki kawowe wstępnie zostają pozbawione miąższu mechanicznie, jak w przypadku obróbki na mokro. Zamiast jednak do wody, trafiają z resztką pulpy od razu do suszenia. To właśnie na tym etapie ziarna wyglądają jak oblepione miodem, skąd nazwę czerpie metoda.

    Z miodem może kojarzyć się także finalny smak tej kawy, który ma dużo więcej słodkich nut, niż klasyczny, lekko kwasowy smak kaw z tego rejonu.

     

    Złożony, pełny smak jako możesz się nie spodziewać

    Ziarno, które oferujemy w naszym sklepie internetowym pochodzi z plantacji Kilenso Mokonisa Bildimoo. Jest to miejsce, gdzie do miejsca obróbki wisienki kawowe dostarcza kilkuset małych rolników.

    Efektem jest arabika w jakości speciality (specialty), czyli kawa która w bardzo obiektywnych testach smaku, czyli tzw. cuppingu otrzymała 88,75 na 100 możliwych punktów. W praktyce oznacza to jedną z najlepszych kaw, jakie możemy spotkać na świecie.

    W kawie ziarnistej Ethiopia Mokonisa Bildimoo odkryjemy takie nuty smakowe jak kwiaty, skórka cytrynowa, ananas, owoce pestkowe,  czy białe wino. Ma ona wielowymiarowe i pełne body, co wzniesie nas na wyższy poziom kawowej przyjemności.

    W naszej palarni miodowe ziarenka wypalamy w stopniu średnim, wydobywając z nich pełnię smaku. Kawa ta pobudza więc głównie swoim aromatem, ponieważ jednocześnie ma niską zawartość kofeiny.

     

    Miodowe espresso, które cię zachwyci

    Etiopia Kilenso Mokonisa Bildimoo to kawa stworzona do zaparzania aromatycznego espresso w ciśnieniowym ekspresie kolbowym. Jego słodycz można złamać odrobiną mleka, jednak naprawdę nie jest to konieczne.

    Miłośnicy parzenia kawy metodami alternatywnymi odkryją pełnię jej smaku w postaci delikatnego naparu z dripa czy Chemexa. Tak naprawdę kawa ta jest tak zaskakująca, że warto ją zaparzyć na tyle sposobów, ile mamy ochotę.