Cechą charakterystyczną tego gatunku tajskiej kawy jest naturalnie niski poziom kofeiny. Oznacza to, że można jej spożywać znacznie więcej, niż jest to tradycyjnie przyjęte. A dzięki temu – o wiele dłużej delektować się jej kwiatowymi nutami i wyraźnymi, długo pozostającymi w ustach słodkawymi, miodowymi akcentami. Na uwagę zasługuje także jej zbalansowana kwasowość oraz fakt, iż do jej produkcji nie wykorzystuje się sztucznych nawozów (kawa uprawiana jest w sposób ekologiczny).
Tajlandia to kraj położony w Azji Południowo-Wschodniej. Panują tam znakomite warunki do uprawy kawowca. Kawa Doi Chaang jest uprawiana na terenie miejscowości Doi Chaang i Ban Mai Pattana w okręgu Tambon Wawee, Mae Suai w prowincji Chiangrai. Tereny te znane były w przeszłości z uprawy opium. Rząd Tajlandii postanowił wspomóc tamtejszą ludność, pomagając w zakładaniu plantacji kawy. Ciekawostką jest fakt, iż uprawy kawy są w Tajlandii obficie subsydiowane przez państwo.
Owoce tego gatunku kawy zbierane są od listopada do marca. Staranne selekcjonowanie ziaren już na krzewach pozwala poddać przetworzeniu wyłącznie najbardziej dojrzałe owoce. Po zebraniu następują niezwykle pracochłonny, wieloetapowy proces obróbki metodą na mokro. Używa się do tego czystej, źródlanej wody.
Fenomenalną jakością ziaren i wyjątkowym, szalenie przyjemnym słodkim posmakiem. Na uwagę zasługują zmysłowe nuty kwiatowe oraz wyjątkowa niska zawartość kofeiny, która czyni z Doi Chaang napój idealny na każdą porę dnia.
Proponujemy spróbować inne kawy z Tajlandii.
- kawy w naszym sklepie są zawsze świeże, aromatyczne, najwyższej jakości - Gwarancja świeżości kawy.
- po dokonaniu zakupu gwarantujemy ekspresową wysyłkę. Więcej informacji na na stronie: Szybka dostawa kawy.