Kawa ziarnista | Kawa arabica | Najlepsze kawy świata | Sklep internetowy z kawą. Szybka dostawa i niska cena. Satysfakcja smaku i aromatu kawy - gwarantowana. Kupuj pewnie i bezpiecznie.
 

Kawa robusta ziarnista

9 lutego 2018

Kawa robusta ziarnista jest najpopularniejszym źródłem kofeiny na świecie. Podawana w formie ciepłego napoju nie tylko dodaje energii, ale także jest pyszną alternatywą dla herbaty. Ziarna kawowca pochodzą z Etiopii. To tam w pierwszym tysiącleciu p. n. e. gotowano je z dodatkiem soli i masła, lecz jeszcze wtedy nie uprawiano, a zbierano ziarna dziko rosnącej rośliny. Przypuszcza się, że stamtąd pierwszy raz do Jemenu przywieźli ją kupcy arabscy, zaś w Jemenie opracowano metodę prażenia nasion i sporządzania z nich napoju.

Pierwsza kawiarnia powstała w Stambule w 1554 roku. W Polsce pierwszy raz spróbowano kawę pod koniec XVII w. Popularność zdobyła na przełomie XVII i XVIII w. Uprawa kawy wymaga odpowiednik warunków klimatycznych. Arabika najczęściej uprawiana jest w klimacie subtropikalnym. Odpowiedni do uprawy ziaren kawowca jest także klimat równikowy, gdzie często występują opady. Dzięki temu owocowanie kawowca nie zostaje przerwane. W klimacie równikowym zbiór owoców kawowca następuje dwa razy, podczas największych opadów oraz podczas łagodniejszych deszczy.

 

Czym wyróżnia się kawa robusta ziarnista?

Odmiana kawy robusta rośnie na wysokości od 400 do 600 m n.p.m., a także na równinach.  Jest to gatunek bardziej odporny na choroby, jednak mało odporny na zimno. Kawę ziarnistą robustę cechuje większa ilość kofeiny na filiżankę. W filiżance robusty dostarczamy 330 mg kofeiny, natomiast w arabice od 175 do 185 mg. Jeśli zależy nam na prawdziwym pobudzeniu, kawa robusta będzie dla nas idealnym  jego źródłem. 

Pozostaw komentarz