Bogactwo Kaw

Uganda Bugisu AA | Arabica | Kawa mielona

Specyfikacja

  • Body:

    pełne

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    mielona 100% arabica

  • Gatunek kawy:

    100% arabica

  • Moc:

    niska

  • Kwasowatość:

    niska

  • Aromat:

    słodkie nuty melonów i rodzynek

  • Smak:

    czekolada, rodzynki, melon, limonka

  • Plantacja/Region:

    Bugisu

  • Nadaje się do:

    AeroPresu, Chemexu, Dripa, French Presu, Ekspresu kolbowego, Kawiarki

Cena

18,74 zł

Waga produktu

Grubość mielenia

Uganda Bugisu AA | Arabica | Kawa mielona

  •  

    Kawa mielona Uganda Bugisu AA to idealny wybór dla osób, które w arabice cenią sobie przede wszystkim pełne body. Choć ziarno, z którego powstaje, rośnie w sercu Afryki, ta egzotyczna kawa o niskiej kwasowości zaskoczy Cię nietypowym dla Czarnego Lądu smakiem.

     

    Uganda Bugisu AA – kawa z palarni idealna jak rodzynki w czekoladzie

    Uganda Bugisu AA – afrykańską kawę mieloną–uprawia się przy granicy z Kenią, na trudno dostępnych zboczach uśpionego od lat wulkanu Mount Elgon. Od lat istnieją tam niewielkie gospodarstwa rolne, Tam na żyznych, powulkanicznych glebach rosną wyjątkowo zdrowe krzewy kawowca. To z nich powstaje doskonała kawa alternatywna.

    Rodzą one niezwykle dorodne owoce, które zbierane są ręcznie i obrabiane tradycyjnie, na sucho. Dlatego też kawa mielona Uganda Bugisu AA wyróżnia się przede wszystkim słodkimi, intensywnymi nutami, bez kwasowości typowej dla kaw afrykańskich, często nielubianej przez nasze podniebienia.

    Wypalamy ją w stopniu średnim, aby najlepiej podkreślić naturalne aromaty i wydobyć z ziaren ich moc, jednocześnie nie przyćmiewając ich zbyt ciemnym paleniem. Świeżo paloną kawę wysyłamy od razu do klientów.

     

    Afrykańska, niekwasowa i zaskakująca

    Pełne body tej niskokofeinowej kawy z Ugandy to niewątpliwie jej największa zaleta. Kawa mielona Uganda Bugisu AA to propozycja przede wszystkim dla wielbicieli kaw treściwych, idealnych do przyrządzenia zawiesistego espresso.

    Smak tej afrykańskiej kawy to naturalna słodycz z delikatną kwasowością podkreślona obróbką na sucho. Łączy w sobie przede wszystkim harmonię rodzynek i czekolady. Połączenie do wzbogacone jest obłędnie słodkim aromatem dojrzałych melonów. Jedyny cień kwasowości wyraża się w limonkowych nutach. To sprawia, że owocowa kawa o smaku czekolady jest idealnie zharmonizowana.

    Kawa z Ugandy ma niezwykle pobudzający aromat. Jest to jednak 100-procentowa arabika. Dlatego też ma stosunkowo niską zawartość kofeiny. Dzięki temu możesz cieszyć się nią od samego rana do późnego popołudnia, to również doskonała kawa na wieczór. Po zaparzeniu unosi się na niej delikatna crema, co tylko potęguje radość z jej picia.

     

    Kawiarka i ekspres kolbowy czy kawa parzona alternatywnie?

    Kawa mielona Uganda Bugisu AA została przygotowana z ziaren o ponadprzeciętnej wielkości. Dlatego wydobycie z niej walorów smakowych nie jest sztuką. Zarówno w ekspresie kolbowym, jak i kawiarce typu moka uzyskasz doskonały aromat egzotycznej kawy z Ugandy. Inne oblicze odkryje jako kawa parzona alternatywnie – przy użyciu Chemexu, dripa lub praski francuskiej.