Nikaragua to państwo w Ameryce Środkowej. Na jego klimat wpływają dwa zbiorniki wodne – Pacyfik i Morze Karaibskie. Ocean, morze, gorący, tropikalny klimat i krajobrazy powodują, że warto wybrać się tam w podróż, choćby po filiżankę egzotycznej kawy.
Jeśli jednak nie możemy sobie na to pozwolić, alternatywą jest aromatyczna kawa z palarni, która zabierze nas w inną, kawową podróż. Przejście przez wszystkie aromaty i smaki tej kawy z Nikaragui jest zmysłową przygodą. Za każdym razem dokładamy wszelkich starań, by świeżo palona kawa przygotowywana tuż przed wysyłką była jak najwspanialsza.
Nikaragua została wprowadzona w świat alternatywnych kaw przez katolickich misjonarzy w 1790 roku. Aby zwiększyć wzrost gospodarczy, produkcja kawy w Nikaragui szybko rosła. Gdy pod koniec lat 90. ceny kaw egzotycznych na światowych rynkach spadły, wielu plantatorów opuściło swoje ziemie. Na szczęście dzięki międzynarodowej pomocy oraz zaangażowaniu plantatorów tworzących spółdzielnie kawowe udało utrzymać się produkcję kawy w Nikaragui.
Zabieg ten ocalił nie tylko niesamowity smak i aromat ziaren arabiki. Ratowanie gospodarki Nikaragui przy pomocy kawy zapobiegło całkowitej zapaści finansowej kraju. Dlatego też śmiało można powiedzieć, że ta aromatyczna, niskokofeinowa kawa uratowała wiele żyć.
Ze względu na wymiar ekonomiczny, wybierając do espresso kawę mieloną Nikaragua Jinotega SHG, czynimy drobny gest w stronę tamtejszej ludności. W zamian otrzymamy niesamowity smak i aromat świeżo palonej kawy, którego można doświadczyć wyłącznie dzięki kawie z palarni.
Smak i aromat tych egzotycznych kaw nie jest przypadkowy. Najlepsze kawy nikaraguańskie uprawiane są w centrum i na północy kraju oraz na dużych wysokościach (stąd skrót SHG, Strictly High Grown). Ten konkretny gatunek pochodzi z górskich upraw położonych w regionie Jinotega na wysokości między 1500 a 2000 m n.p.m. Na dużych wysokościach noce są często chłodniejsze. To spowalnia proces dojrzewania krzewów kawowca. Dlatego ziarna tej kawy z Nikaragui dojrzewają dłużej i charakteryzują się głębią smaku i aromatu.
Jak ją pić? Każda metoda wydobędzie z tak rewelacyjnego ziarna coś dobrego. Najlepiej smakuje jako niskokofeinowa kawa do espresso z ciśnieniowego ekspresu kolbowego oraz kawa filtrowana – z Chemexu lub dripa.