Bogactwo Kaw

Kolumbia Reizarm | Arabica | Kawa mielona

Specyfikacja

  • Body:

    aksamitne

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    mielona 100% arabica

  • Gatunek kawy:

    100% arabica

  • Moc:

    średnia

  • Kwasowatość:

    niska

  • Aromat:

    bogaty

  • Smak:

    orzechy laskowe, nuty kwiatowe, owoce pestkowe

  • Plantacja/Region:

    Kolumbia

  • Nadaje się do:

    Ekspresu kolbowego, Ekspres ciśnieniowy, Kawiarki

Cena

26,24 zł

Waga produktu

Grubość mielenia

Kolumbia Reizarm | Arabica | Kawa mielona

  • Kawa mielona Kolumbia Reizarm to zestaw aromatów, do którego chętnie sięgamy, gdy zagłębiamy się w kawowy świat. Orzech laskowy, kwiecista łąka i owocowy sad mają smak czysty i na wskroś przyjemny.

     

     Kawa mielona Kolumbia Reizarm – smak, który nie boli

     Kolumbia Reizarmkolumbijska kawa mielona to idealna propozycja dla osób, które kawę lubią, jednak niektóre jej odmiany powodują u nich bóle żołądka. W przypadku tej arabiki ryzyko wystąpienia takich problemów jest bardzo niskie.

     Dzięki temu oraz ze względu na ciekawy smak – dużo bogatszy niż w przypadku kaw brazylijskich – kawa kolumbijska ma wierną rzeszę wyznawców, którzy wracają do niej bardzo chętnie.

     

    Gatunek Supremo różni się od Excelso wielkością ziarna. Kolumbijskie Supremo oznacza najwyższą jakość, ponieważ wielkość ziaren ma znaczący wpływ na finalny smak kawy. Ponadto obrabiane są metodą reizarm, która opracowana została przez niemieckich specjalistów.

     Nie każdy może pozwolić sobie na wypicie kawy o wysokiej kwasowości. Ta metoda daje nam subtelny napar, delikatny dla żołądka i jelit. Nie wywoła on nieprzyjemnego uczucia zgagi, dlatego kolumbijskie kawy o niskiej kwasowości i z niską zawartością kofeiny są odpowiednie dla każdego.

     

    300 lat tradycji w uprawie kawowców

     Religijne porównania w przypadku kawy z Kolumbii nie powinny nikogo dziwić. Kawa ta związana jest z zakonem jezuitów. To właśnie misjonarze, którzy przybyli do tego miejsca w 1723 roku, zapoczątkowali tradycję, która trwa już niemal trzy wieki.

     Wiedza i doświadczenie w uprawie kawy w Kolumbii jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Ponadto kraj posiada dość żyzną glebę, a krzewy kawowca uprawiane są na zboczach ziem wulkanicznych. Mikroklimat, który tam panuje, jest idealnie wyważony dla tej rośliny.

     Odpowiednia ilość opadów i idealna temperatura powietrza sprawiają, że drzewka rosną bujne, gęste i obfitują w sporą liczbę owoców. Tutejszy plantatorzy potrafią te czynniki połączyć, dzięki czemu dają milionom ludzi w różnych krajach doskonały aromat i smak. Wśród nich są rolnicy, którzy ręcznie zbierają kawę Colombia Supremo Reizarm, czyli jedną z najlepszych w tej klasie. To znacząco przyczynia się do światowego sukcesu tej odmiany kawy kolumbijskiej.

     

    Espresso czy cappuccino?

     Kolumbia Reizarm idealnie nadaje się do zaparzenia espresso w ekspresie kolbowym. Z dodatkiem spienionego mleka możemy podać ją w formie delikatnego cappuccino lub café late. To jedna z najlepszych kaw mielonych do ekspresu. Dlatego nawet jeśli dotychczas piliśmy ją tylko z mlekiem, warto dać jej szansę kawie kolumbijskiej w czarnym wydaniu. Po jej spróbowaniu wielu kawoszy rezygnuje z mleka całkowicie, choć latami nie wyobrażali sobie tego, żeby go nie dodawać.

     Jeśli po jej spróbowaniu chcemy dalej eksperymentować z kawą, dobrze jest spróbować jej nie tylko z ekspresu ciśnieniowego, ale i z kawiarki lub parzoną w sposób tradycyjny.