Bogactwo Kaw

Indonezja Sulawesi Toraja Grade 1 | Arabica | Kawa mielona

Specyfikacja

  • Body:

    delikatne, gładkie

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    ziarnista 100% arabica

  • Gatunek kawy:

    arabica

  • Moc:

    niska

  • Kwasowatość:

    niska

  • Aromat:

    ziemisty, słodki

  • Smak:

    truskawka, czekolada, ananas, cytrusy

  • Plantacja/Region:

    Tana Toraja, Sulawesi

  • Nadaje się do:

    AeroPresu, Chemexu, Dripa, French Presu, Kawiarki

Cena

30,91 zł

Waga produktu

Grubość mielenia

Indonezja Sulawesi Toraja Grade 1 | Arabica | Kawa mielona

  •  

    Kawa mielona Indonezja Sulawesi Toraja Grade 1 to wyjątkowa propozycji z jednej z mniej znanych wysp Archipelagu Malajskiego. Egzotyczna w smaku kawa arabika przywodzi na myśl miejsce, z którego pochodzi.

     

    Kawa indonezyjska Sulawesi Toraja Grade 1 – magia w filiżance

    Tana Toraja to dość mroczne miejsce na mapie wyspy Sulawesi. Dolina ta kojarzy się podróżnikom z wyjątkowym celebrowaniem śmierci. Ma jednak do zaoferowania o wiele więcej niż krwawe, magiczne obrzędy. Życiodajną energię wyspa ta przekazuje bowiem na cały świat w postaci niesamowicie aromatycznej kawy o delikatnym smaku czekolady i owoców, którą zachwycają się koneserzy z różnych zakątków świata.

    Indonezyjska wyspa, której nazwa brzmiała niegdyś „Celebes”, z wyglądu przypomina skropiona. Opływają go wody czterech tropikalnych mórz. Sulawesi kryje w sobie wiele atrakcji, jednak największą jest bogactwo aromatów indonezyjskiej kawy egzotycznej.

    Krajobraz ubogacają liczne wulkany – zarówno czynne, jak i wygasłe. Na wyspie panuje wilgotny i gorący klimat. W jej sercu znajduje się góra, której wierzchołek wznosi się na wysokość 3,5 kilometra n.p.m. Kawa Indonezja Sulawesi Toraja uprawiana jest w górzystym regionie na wysokości 900-2000 m n.p.m. To wszystko sprawia, że dostajemy produkt jedyny w swoim rodzaju.

     

    Podróż po smakach Indonezji

    Wybierając egzotyczną kawę mieloną Indonezja Sulawesi Toraja Grade 1, wyruszamy w niezwykłą podróż pełną zaskakujących smaków. Każdy łyk tego wspaniałego napoju jest nowym odkryciem wyspy Sulawesi. Poznamy rześkie i soczyste nuty owocowe, przełamane nieco winnym aromatem. Smak ten wybija się w delikatnej kawie o niskiej kwasowości i niewielkiej goryczce. To doskonały wybór, jeśli szukamy niskokofeinowej kawy na wieczór lub popołudnie, która wypełni ten czas wyjątkowym smakiem.

    Poza szerokością geograficzną na smak kawy indonezyjskiej wpływa rzadko spotykany sposób obróbki, tzw. metodą półmokrą (wet hulling). Lokalni producenci nazywają tę metodę Giling Basah. Proces ten polega na usunięciu skóry, miąższu i pergaminowej otoczki z ziaren arabiki. Dosłowne tłumaczenie tej metody to „mokre mielenie”. Farmerzy używają samodzielnie skonstruowanych depulperów. Technika ta sprawia, że smak i aromat ziaren jest absolutnie niepowtarzalny i trudny – lub wręcz niemożliwy – do zastąpienia kawą z innego regionu świata.

     

    Zaparz ją alternatywnie – kawa do kawiarki

    Sulawesi Toraja Grade 1 to kawa mielona jakości gourmet o intensywnym smaku i aromacie, które nie potrzebują mleka. Sprawdzi się ona przy alternatywnych metodach parzenia kawy takich jak kawiarka,Chemexczy dripper. To znakomite poranne orzeźwienie, które doda Ci wigoru, oraz popołudniowy towarzysz relaksu, zapomnienia i owocowego odprężenia. Dzięki niskiej zawartości kofeiny sprawdzi się nawet jako kawa na wieczory.