Kawa mielona Indonezja Sulawesi Kalosi Grade 1 to propozycja dla osób, które poszukują w kawie eksplozji smaków, jednak są w stanie przekonać się tylko do kawy o niskiej kwasowości. Jest ona wypełniona aromatem orientalnych przypraw – w szczególności kardamonu, cynamonu i curry.
Wyspa w kształcie skorpiona otoczona czterema ciepłymi morzami – to najlepsza definicja miejsca, z którego pochodzi kawa średnio palona Sulawesi Kalosi Grade 1. Na jej tle wyróżniają się szczyty górskie o wysokości aż 3500 m n.p.m., rowy tektoniczne zalane słodką wodą jezior tropikalnych, wulkany oraz wiecznie zielone lasy. W pakiecie dostajemy klimat sprzyjający uprawie kawy: gorący i bardzo wilgotny. Istny raj dla krzewów kawowca. To właśnie dlatego kawy Indonezji zdobywają serca koneserów na całym świecie.
Ta odmiana kawy mielonej Sulawesi uprawiana jest w południowo-zachodniej części wyspy, na plantacjach o niewielkich rozmiarach. Ten rzadko spotykany rodzaj kawy o niskiej zawartości kofeiny jest jednym z nielicznych przedstawicieli ziarna o niesamowitej ferii aromatów, jednak o niskiej kwasowości. Dzięki temu smakuje nawet początkującym miłośnikom arabiki.
Ziarna kawy indonezyjskiej Sulawesi Kalosi Grade 1 obrabiane są techniką półmokrą. Następnie trafiają do naszej palarni, gdzie są wypalane w piecu bębnowym do stopnia średniego. Technika Giling Basah (to jej oryginalna nazwa, stosowana przez tamtejszych plantatorów) to także zjawisko rzadko spotykane. Dlatego też uznanie kawy mielonej Indonezja Kalosi Toraja Grade 1 za produkt wręcz unikalny nie jest przesadą.
Sulawesi Kalosi Grade 1 to kawa indonezyjska jakości gourmet o intensywnym smaku i aromacie. Dzięki interesującym nutom nie potrzebuje mleka, choć z racji niskiej kwasowości dobrze się z nim komponuje.