Bogactwo Kaw

Indonezja Sulawesi Kalosi Grade 1 | Arabica | Kawa mielona

Specyfikacja

  • Body:

    delikatne

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    ziarnista 100% arabica

  • Gatunek kawy:

    100% arabica

  • Moc:

    średnia

  • Kwasowatość:

    niska

  • Aromat:

    aromaty ziół

  • Smak:

    kardamon, cynamon, curry, słodka śliwka

  • Plantacja/Region:

    sulawesi

  • Nadaje się do:

    AeroPresu, Chemexu, Dripa, French Presu, Ekspresu kolbowego

Cena

28,15 zł

Waga produktu

Grubość mielenia

Indonezja Sulawesi Kalosi Grade 1 | Arabica | Kawa mielona

  •  

    Kawa mielona Indonezja Sulawesi Kalosi Grade 1 to propozycja dla osób, które poszukują w kawie eksplozji smaków, jednak są w stanie przekonać się tylko do kawy o niskiej kwasowości. Jest ona wypełniona aromatem orientalnych przypraw – w szczególności kardamonu, cynamonu i curry.

     

    Kawa indonezyjska Sulawesi Kalosi Grade 1 – napój z dzikiej, egzotycznej wyspy

     Wyspa w kształcie skorpiona otoczona czterema ciepłymi morzami – to najlepsza definicja miejsca, z którego pochodzi kawa średnio palona Sulawesi Kalosi Grade 1. Na jej tle wyróżniają się szczyty górskie o wysokości aż 3500 m n.p.m., rowy tektoniczne zalane słodką wodą jezior tropikalnych, wulkany oraz wiecznie zielone lasy. W pakiecie dostajemy klimat sprzyjający uprawie kawy: gorący i bardzo wilgotny. Istny raj dla krzewów kawowca. To właśnie dlatego kawy Indonezji zdobywają serca koneserów na całym świecie.

     

    Bardzo rzadki rarytas o niskiej kwasowości

    Ta odmiana kawy mielonej Sulawesi uprawiana jest w południowo-zachodniej części wyspy, na plantacjach o niewielkich rozmiarach. Ten rzadko spotykany rodzaj kawy o niskiej zawartości kofeiny jest jednym z nielicznych przedstawicieli ziarna o niesamowitej ferii aromatów, jednak o niskiej kwasowości. Dzięki temu smakuje nawet początkującym miłośnikom arabiki.

    Ziarna kawy indonezyjskiej Sulawesi Kalosi Grade 1 obrabiane są techniką półmokrą. Następnie trafiają do naszej palarni, gdzie są wypalane w piecu bębnowym do stopnia średniego. Technika Giling Basah (to jej oryginalna nazwa, stosowana przez tamtejszych plantatorów) to także zjawisko rzadko spotykane. Dlatego też uznanie kawy mielonej Indonezja Kalosi Toraja Grade 1 za produkt wręcz unikalny nie jest przesadą.

     

    Espresso, o jakim nie zapomnisz

    Sulawesi Kalosi Grade 1 to kawa indonezyjska jakości gourmet o intensywnym smaku i aromacie. Dzięki interesującym nutom nie potrzebuje mleka, choć z racji niskiej kwasowości dobrze się z nim komponuje.

     

    Miłośnicy śliwki w czekoladzie oraz połączeń czekoladowo-orzechowych z pewnością docenią ten rzadko spotykany gatunek kawy mielonej. Pod względem sposobu przygotowania jest bardzo uniwersalny. Idealnie nada się jako kawa do ekspresu kolbowego, z której powstanie znakomite espresso. Z kolei zwolennicy metod alternatywnych odkryją jej wielowymiarowość dzięki zastosowaniu technik takich jak