Bogactwo Kaw

Indonezja Mandheling Grade 1 | Arabica | Kawa mielona

Specyfikacja

  • Body:

    pełne

  • Profil palenia:

    średnie

  • Rodzaj:

    ziarnista 100% arabica

  • Gatunek kawy:

    100% arabica

  • Moc:

    średnia

  • Kwasowatość:

    niska

  • Aromat:

    lekko ziemisty

  • Smak:

    Ziołowy, czekoladowy, lekko pikantny

  • Plantacja/Region:

    West-Central Sumatra, Aceh

  • Nadaje się do:

    AeroPresu, Chemexu, Dripa, French Presu, Kawiarki, Ekspres kolbowy

Cena

27,21 zł

Waga produktu

Grubość mielenia

Indonezja Mandheling Grade 1 | Arabica | Kawa mielona

  • Indonezyjska przygoda w mocno ekstrawaganckim wydaniu dla wymagających poszukiwaczy ciekawych smaków. Picie tej kawy indonezyjskiej można przyrównać do zjedzenia dobrej jakości gorzkiej czekolady nadzianej orzechami i pikantnymi orientalnymi przyprawami.

     

    Kawa Indonezja Mandheling Grade 1 – hit w Niemczech, Japonii i Polsce

    Kawy indonezyjskie od dawna są cenione za swój szczególny profil smakowy. Delikatna, niskiej kwasowości kawa o kremowym body i z mocną nutą egzotyki zapewnia niezwykłe doświadczenia. Jeżeli jesteś poszukiwaczem mocnych wrażeń, lubisz kawę pobudzającą i dodającą wigoru, to Indonezja Mandheling Grade 1 szczególnie przypadnie Ci do gustu – mimo niskiej zawartości kofeiny kawa doskonale pobudza swoim aromatem.

    Pozwól się ponieść niesamowitym wrażeniom smakowym dzięki kawie mielonej, której smak przywodzi na myśl gorzką czekoladę nadzianą orzechami z lekko wyczuwalnym posmakiem ziół i pikantnych przypraw na końcówce.Kawy indonezyjskie w szczególności ukochali sobie koneserzy japońscy, a zaraz po nich niemieccy. Teraz możesz ją zamówić w naszym sklepie.

    Gdzie tkwi jej sekret? Indonezja to kraj z ponad siedemnastoma tysiącami wysp, które zamieszkuje ponad 300 grup etnicznych. Tropikalny klimat i mnóstwo wulkanów – to właśnie sekret wspaniałego smaku kawy z Indonezji. Drzewka kawowca uprawiane są na glebach wulkanicznych nasyconych dużą ilością minerałów i substancji odżywczych.

     

    Obróbka indonezyjska, czyli jaka?

     Uprawa kawy w Indonezji ma daleko sięgające korzenie. Pierwsze sadzonki kawy przewędrowały na terytorium dzisiejszej Indonezji w XVII wieku z Jemenu. Kawa mielona Indonezja Mandheling Grade 1 powstaje z ziaren uprawianych na jednej z najbardziej znanych indonezyjskich wysp – Sumatrze, w rejonie Padang. Plantacje drzewek znajdują się na wysokości 1100-1300 m n.p.m.

     Ziarna kawy Indonezja Mandheling Grade 1 obrabiane są dość w nietypowy sposób. Owoce tego gatunku dojrzewają przez 9 miesięcy. W czasie tego okresu doświadczają pory suchej – wtedy   owoce schną, i pory deszczowej – wtedy owoce nasiąkają tropikalną wilgocią. Po zerwaniu poddawane są oryginalnemu, wyróżniającemu się spośród innych, procesowi obróbki.

     Po wysuszeniu całych owoców skórki i miąższ poddawane są oczyszczającej kąpieli w zimnej wodzie. Okres, w którym ziarno styka się z owocnią, jest mocno przedłużony. Dzięki temu zabiegowi ziarno wypełnia się bogactwem różnego rodzaju substancji organicznych. Niezwykły smak kaw z Indonezji wynika właśnie z tego. Stąd ten lekko ziemisty aromat po zaparzeniu kawy średnio palonej.

     

    Kawiarka i ekspres kolbowy czy metody alternatywne?

    Kawa mielona Indonezja Mandheling Grade 1 jest propozycją dla odważnych. Oznaczona jest symbolem Grade 1 (najwyższa jakość kawy). W parzeniu jest dość uniwersalna. Najlepiej sprawdza się jako kawa do kawiarki. Spełni swoje zadanie, jeśli szukasz kawy mielonej do ekspresu kolbowego. Do przygotowania naparu możemy użyć także AeroPressu, French Pressu, dripa oraz Chemexu. Jako że jest to kawa o mocnym smaku czekolady, nie potrzebuje towarzystwa mleka. Czarna, w formie espresso lub przedłużona wodą do postaci americano będzie idealna do wypicia rankiem, by dodać sobie wigoru na cały dzień.